Fortum Tutor-tietoutta

 

Fortum Tutor -ohjelman kahdeksas kausi lasten valmennuksen ja seurakehityksen tukena käynnistyy. Lasten valmentajien tukihenkilöiden rooleihin on valittu eri puolille Suomea laaja joukko jalkapallovalmennuksen ja kasvatuksen osaajia.  

"Ensimmäisten valmentajien merkitys suuri"

Suomalainen lasten valmennus on usein erityisesti nuorimmissa ikäluokissa vähän kokemusta omaavien vapaaehtoisten varassa. Lasten valmennuksessa on paljon kehityshaluisia uusia valmentajia, joilla on oman peliuran kokemusten sekä osalla omien lasten jalkapalloinnostuksen kautta halu kehittyä valmentajina. Fortum Tutor -ohjelma tukee innokkaita lasten valmentajia ja kehittää seurojen lasten valmennusta yhdessä seurojen juniori- ja valmennuspäälliköiden kanssa. 

 

Tulevan kauden lisäteemana on lasten havainnointitaitojen kehittäminen. Kahden edellisen kauden suosittuja vanhempaintapahtumia jatketaan ja kehitetään edelleen. Myös lasten omatoimisen harjoittelun vauhdittamiseen laadittu Fortum Tutor Playbook on tärkeä osa tämän vuoden ohjelmaa.

 

- Hyvä lasten valmennus koostuu sekä lajiosaamisesta että pedagogisista taidoista, korostaa Palloliiton pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihinen.

 

- Lasten ensimmäisten valmentajien merkitys on valtavan suuri. Valmentajien läsnäolo ja energia valmennushetkessä on meille tärkeää, Tihinen jatkaa.

 

Fortum Tutor -ohjelma tukee pienimpien lasten valmentajia ja kehittää seurojen lasten valmennusta yhdessä seurojen juniori- ja valmennuspäälliköiden kanssa. 

 

Fortum Tutor on Fortumin merkittävin ja pitkäaikaisin sponsorointiohjelma. Se on kehitetty yhteistyössä Suomen Palloliiton kanssa ja aloitettu vuonna 2009 jalkapallossa. Myöhemmin ohjelmaan on tullut mukaan lentopallo. Samaa konseptia on kokeiltu myös muissa Fortumin toimintamaissa ja eri urheilulajeissa. 

 

www.facebook.com/FortumTutor  

www.fortumtutor.fi 

 

Leif Grandell on uusi GrIFK Fortum Tutor

Leif Grandell jatkaa GrIFK Fortum Tutorina

 

Fortum Tutor 2016-2017 kausi on alkanut ja GrIFK:n Fortum Tutorina jatkaa Leif Grandell. Hän oli Tutorina myös 2013-2015 ja seurasi tehtävässä Arto Tuohisto-Kokkoa joka oli GrIFK Fortum Tutor neljä ensimmäistä vuotta 2009-2012.

Mukana jo 100 tutoria ja yli 120 ohjelmassa mukana olevaa seuraa tavoittavat alkavalla kaudella yli 2 000 alle 12-vuotiaiden valmentajaa. 
  

Vuonna 2009

Hyvä harjoitus ja suunnittelen treenejä malliharjoitukset ja kuukauden kikat

http://www.kuukaudenkikat.fi/

http://www.suunnittelentreeneja.fi/NuoriSuomi/Etusivut/suunnittelentreeneja/

Vuonna 2010

Ottelujen tuturointi ja peli-iloa otteluihin opaskirja

Vuonna 2011

Tunne pelaajasi -työkalun, jonka avulla vanhemmat antoivat valmentajalle arvokasta tietoa omasta lapsestaan sekä kertoivat perheen toiveista lapsen harrastukseen liittyen.

 

Vuonna 2012

Vuonna 2012 me viestimme vanhemmille minkälaisia futareita heidän lapsensa ovat eri ikävaiheissa; mitä heiltä voi odottaa, mutta toisaalta mitä heiltä voi jo vaatia. Kun vanhemmat tietävät enemmän, he voivat myös tukea lastaan paremmin, kertoo Palloliiton nuorisopäällikkö Marko Viitanen.

 

Vuonna 2013

Playbook  ja oma harjoittelu

Osaavia ja nimekkäitä tutoreita

Fortum Tutor -ohjelman laadusta ja pitkäjänteisyydestä kertoo myös se, että ohjelmassa on edelleen alusta asti mukana olleita tutoreita. Joukko on kasvanut vuosittain, ja nyt 50 "vanhan" tutorin lisäksi aloittaa 50 uutta. Koko tutor-toiminta on vuorovaikutteista, jossa myös tutorit oppivat tutoroimiltaan valmentajilta. Myös ohjelmassa mukana olevat seurat ovat ottaneet tutoroinnin osaksi perinteistä seuratoimintaa.
 

Fortum Tutor on Palloliiton ja Fortumin yhdessä käynnistämä valtakunnallinen ohjelma, jonka tärkein tavoite on taata jokaiselle suomalaiselle jalkapallojuniorille osaava ja kannustava valmentaja.
 

Tutor on 5–12-vuotiaiden lasten valmentajan henkilökohtainen sparraaja. Hän auttaa valmentajaa kehittämään omia taitojaan. Jalkapalloilullisten taitojen lisäksi valmentaja saa tutorilta tukea lasten ohjaamisessa.

 

Katso myös: http://www.fortumtutor.fi/

Treenivinkit

Maalinteko-opas ja treenivinkit

 

Maalinteko on 2014 Fortum Tutor –ohjelman pääteema. Tältä sivulta löydät erilaisia maalintekoharjoitteita, osa niistä videoituna, sekä myös muita treenivinkkejä. Onnistu maalinteossa –oppaan tavoitteena on lisätä laatua maalintekovalmennukseen. Opas tukee Palloliiton valmennuslinjaa, jossa korostuu pelipaikka- ja pelitilannekohtainen laadukas harjoittelu. Oppaassa on käytännön vinkkejä maalintekoon, joita voi hyödyntää erilaisissa maalintekoharjoituksissa. Fortum Tutorit ja liiton sekä piirien kouluttajat avaavat oppaan vinkkejä koulutustilaisuuksissa.

Treenivinkit

 

Fortum Tutor Playbook

Fortum Tutor ohjelma on luonut 5-9 vuotiaille pelaajille nettiin omatoimisen harjoittelun videomateriaalipankin, jossa on harjoitteluvinkkejä pelaajien omalla ajalla tapahtuvaan treenaamiseen. Videoihin liittyy myös jokaiselle halukkaalle pelaajalle jaettava vihkonen, johon pelaajat keräävät tarroja omien suoritustensa onnistumisten merkeiksi.

Treenivinkit

Omatoimisella harjoittelulla taitavaksi pallonkäsittelijäksi!

______________________________________________________________________

Fortum Tutor –ohjelma pähkinän kuoressa

 

Valtakunnallisen Fortum Tutor -ohjelman ideana on kehittää juniorijalkapalloilun parissa toimivien ohjaajien ja valmentajien taitoja. Tutor-toiminnan avulla halutaan taata kaikille lapsille innostava harrastusympäristö ja osaava valmentaja. Kohderyhmänä ovat alle 12-vuotiaiden lasten valmentajat, ja erityishuomio ohjelmassa on 5–8-vuotiaissa.

 

Suomalaiset junioripelaajat harjoittelevat määrällisesti liian vähän sekä omalla ajalla että joukkuetoiminnassa. Muuan muassa tämä tulos tuli ilmi Fortumin ja Suomen Palloliiton tekemässä valtakunnallisessa kyselytutkimuksessa, johon osallistui lähes 200 alle 12-vuotiaiden valmentamisessa mukana olevaa suomalaista valmentajaa, valmennuspäällikköä ja tutoria.

Teemu Pukki ja Nora Heroum esimerkkeinä

Syksyllä 2012 tehty kyselytutkimus toimi taustana, kun Fortum Tutor -ohjelman viidennen kauden pääteemaa pohdittiin. Aiempina vuosina ohjelman kohderyhminä olivat olleet alle 12-vuotiaiden valmentajat ja vanhemmat. Nyt päätettiin aktivoida kaikki 6–9-vuotiaat junnut treenaamaan omalla ajalla.

- Valmentajien lisäksi erityisesti lapsuusvaiheessa vanhempien innostava ote ja tuki omatoimiselle harjoittelulle korostuvat. Uusi Playbook on erinomainen apuväline pienen futarin kotijoukoille, ja taitojen kehittyminen tuo lapsille paljon sitä kuuluisaa peli-iloa ja rohkeutta, kertoo Palloliiton nuorisopäällikkö Marko Viitanen.

Playbook on kirjasen ja netin yhdistelmä

Omatoimisen harjoittelun tueksi ideoitiin Fortum Tutor Playbook, passin kokoinen kirjanen, jossa on kuvattu erilaisia harjoitteita. Ideana on, että lapsi treenaa harjoitteita ja suorittaa ne vanhemman tai muun aikuisen läsnä ollessa. Hyvästä suorituksesta lapsi saa tarran, jonka liimaa Playbookiinsa. Kun tarroja on riittävästi, valmentaja järjestää taitokokeet, jonka suoritettuaan junnu saa Fortum Tutor -pinssin.

Harjoitteiden esikuviksi valjastettiin nuoret maajoukkuetähdet Teemu Pukki ja Nora Heroum. He näyttävät 10 videolla (jokaisessa kolme tasoa), kuinka eri harjoitteet tehdään oikein. Videot tehtiin tukemaan itse Playbookia.

Lapset innostuvat helposti uusista tehtävistä ja oppivat nopeasti esimerkin kautta. Huippupelaajien pelejä seuraamalla oppii uusia taitoja, joita on kiva näyttää ja opettaa pelikavereille. Myös aikuinen voi omalla esimerkillään kasvattaa pienen jalkapalloilijan innostusta opettamalla hänelle uusia tehtäviä ja tekemällä niitä hänen kanssaan. Olennaista on luoda oikea asenne harjoitteluun ja uskoa jokaisen lapsen mahdollisuuksiin oppia. Nämä videot on tehty erityisesti 6-9-vuotiaille, mutta ne toimivat myös vanhemmissa ikäryhmissä.

95 tutoria sekä Palloliiton piirien nuoriso- tai valmennuspäälliköt jakavat kauden aikana lähes 36 000 Playbookia kohderyhmälle.

Lisää aiheesta:

www.fortumtutor.fi/playbook

www.facebook.com/fortumtutor

PDF-tiedostoKoulutuskiertue 2012 lasten valmennus - nostotmarkov.pdf (935 kB)
SPL Valmennuslinja- lasten valmennus - koulutuskiertue 2012
PDF-tiedostoSPL Valmennuslinja 2012.pdf (303 kB)
Mika Laurikainen ja Andreas Jeglertz 22.09.2012
PDF-tiedostoKL Fortum tutor seminaari 22.9.2012.pdf (218 kB)
Sami Hyypiä Akatemia keskeisiä asioita ja löydöksia
PDF-tiedostoSHA kehittymisen seurantakonsepti.pdf (579 kB)
Sami Hyypiä akatemia kehittymisen seurantakonsepti
PDF-tiedostoFinland TGfU FINAL.pdf (2.9 MB)
Teaching Games for Understanding esitys 23.09.2012 Eerikkilä
PDF-tiedostoSmall_Sided_Games_Book_Layout_1.pdf (3.6 MB)
Pelaa paljon pienpelejä => tästä löytyy malleja

U12-aineisto (SPL valmennuslinja 2012)

-Uusi Palloliton valmennuslinja F5-E11

- harjoitteet

- pelitapa

U12 malliharjoitukset VIDEOT

- 20 mallivideota U12 harjoituksista. KATSO!

23.05.2012

Fortum Tutor -ohjelman neljäs kausi käynnistyy.   31.1.2012

GrIFK tutorina jatkaa Arto Tuohisto-Kokko.

Mukana jo 100 tutoria ja yli 120 ohjelmassa mukana olevaa seuraa tavoittavat alkavalla kaudella yli 2 000 alle 12-vuotiaiden valmentajaa. 
 

Taitokulttuuri ja valmennuslinja keskiössä

Tutor-toiminnan neljännellä kaudella painottuvat seurojen taitokulttuurin kehittäminen sekä Palloliiton valmennuslinjan jalkautustyö lasten valmennuksessa.

 

Suomalainen lasten valmennus on pitkään ollut pääosin ns. isä- ja äitivalmentajien varassa. Vaikka monilla vanhemmilla on omilta nuoruusvuosiltaan pelaajatausta, puuttuu heiltä kuitenkin valmennuskokemusta. Hyvä lasten valmennus koostuu sekä peliteknisistä että pedagogisista taidoista. Fortum Tutor -ohjelman tutoreiden tehtävänä on tukea tätä tuhansien valmentajien joukkoa yhdessä seurojen juniori- ja valmennuspäälliköiden kanssa.

 

Valmentajat, vanhemmat ja seurat ovat yhdessä vastuussa lapsen hyvästä ja laadukkaasta harrastuksesta. Fortum Tutor -ohjelman päätavoitteena on taata kaikille lapsille niin peli-iloa kuin osaava ja kannustava valmentaja. Tutoreiden avulla aloitteleva valmentaja saa työkaluja ja vinkkejä, joilla lasten ensimmäiset askeleet lajin parissa ovat kehittävämpiä, paremmin suunniteltuja ja ilmapiiriltään mahdollisimman innostavia.

 

Vanhempien rooli on merkittävä lapsen harrastuksen oikeanlaisessa tukemisessa. 

 

Vuonna 2009

Hyvä harjoitus ja suunnittelen treenejä malliharjoitukset ja kuukauden kikat

 

http://www.kuukaudenkikat.fi/

http://www.suunnittelentreeneja.fi/NuoriSuomi/Etusivut/suunnittelentreeneja/

 

Vuonna 2010

Ottelujen tuturointi ja peli-iloa otteluihin opaskirja

Vuonna 2011

Tunne pelaajasi -työkalun, jonka avulla vanhemmat antoivat valmentajalle arvokasta tietoa omasta lapsestaan sekä kertoivat perheen toiveista lapsen harrastukseen liittyen.

 

Vuonna 2012

Tänä vuonna me viestimme vanhemmille minkälaisia futareita heidän lapsensa ovat eri ikävaiheissa; mitä heiltä voi odottaa, mutta toisaalta mitä heiltä voi jo vaatia. Kun vanhemmat tietävät enemmän, he voivat myös tukea lastaan paremmin, kertoo Palloliiton nuorisopäällikkö Marko Viitanen.

 

- Fortum Tutor -ohjelmassa toteutuvat ne asiat, joita haemme yhteistyöhankkeiltamme. Fortum Tutor on käytännön toimintaa, jolla on myös merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus. Uskomme, että lasten laadukas harrastustoiminta innostaa koko perhettä, ja vaikuttaa laajemmin kaikkien hyvinvointiin. Yhteisöllisyys lisääntyy, kun kaikki puhaltavat hyvän harrastuksen parissa yhteen hiileen: seurat, valmentajat, vanhemmat ja tutorit, sanoo ulkoisen viestinnän johtaja Aki Koskinen Fortumista.

 

Osaavia ja nimekkäitä tutoreita

 

Fortum Tutor -ohjelman laadusta ja pitkäjänteisyydestä kertoo myös se, että ohjelmassa on edelleen alusta asti mukana olleita tutoreita. Joukko on kasvanut vuosittain, ja nyt 50 "vanhan" tutorin lisäksi aloittaa 50 uutta. Koko tutor-toiminta on vuorovaikutteista, jossa myös tutorit oppivat tutoroimiltaan valmentajilta. Myös ohjelmassa mukana olevat seurat ovat ottaneet tutoroinnin osaksi perinteistä seuratoimintaa.

Ohjelman nimikummina alusta asti toiminut Jyrki Heliskoski aloittaa PPJ:n tutorina. Aikanaan 166 maalia Veikkausliigassa urakoinut Valeri Popovits alkaa tutoroida Pirkanmaalla Valkeakosken Nappulaliigaa sekä Hakajunioreita.

 

Palloliitto vastaa tutoreiden koulutuksesta haastavaan tehtävään. Ohjelman neljäs kausi käynnistyy maaliskuussa kaikkien tutoreiden yhteisellä koulutustilaisuudella, jossa kouluttajina toimivat mm. Palloliiton valmennuslinjasta vastaava poikien ja miesten tekninen johtaja Mika Laurikainen ja miesten päävalmentaja Mixu Paatelainen. Jalkapallo-osaamista täydentävät lasten kasvatuksen ja vuorovaikutustaitojen ammattilaiset.

 

Fortum Tutor on Palloliiton ja Fortumin yhdessä käynnistämä valtakunnallinen ohjelma, jonka tärkein tavoite on taata jokaiselle suomalaiselle jalkapallojuniorille osaava ja kannustava valmentaja.

Tutor on 5–12-vuotiaiden lasten valmentajan henkilökohtainen sparraaja. Hän auttaa valmentajaa kehittämään omia taitojaan. Jalkapalloilullisten taitojen lisäksi valmentaja saa tutorilta tukea lasten ohjaamisessa.

 

Katso koko juttu ja kaikki Tutorit tästä

Katso myös: http://www.fortumtutor.fi/

 

GrIFK mukana Fortum Tutor-ohjelmassa kolmatta kautta

 

”KEHITÄ ITSEÄSI, SAMALLA KEHITÄT PELAAJIASI”

GrIFK, Palloliitto ja Fortum haluavat työskennellä laadukkaan juniorijalkapalloilun puolesta! Yhteinen tavoitteemme on, että lapset saavat kasvaa ympäristössä, joka kannustaa niin liikunnan iloon kuin yhdessäolon pelisääntöihin, unohtamatta tietenkään kuningas jalkapallon oppimista ja osaamista.

Tavoitteen saavuttamiseksi GrIFK on ollut vuodesta 2009 lähtien mukana valtakunnallisessa Fortum Tutor -ohjelmassa. Kyseessä on ainutlaatuinen ohjelma, jonka idea on kehittää juniorijalkapalloilun parissa toimivien ohjaajien ja valmentajien taitoja ja antaa heille välineitä valmennustyöhön.

GrIFK:n kaikki 5-12 vuotiaat (2006-1999) ovat Fortum Tutor – joukkueita. Pääpainopistealue on alle 12-vuotiaiden joukkueiden valmentajissa.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että GrIFK Fortum Tutor Arto Tuohisto-Kokko vierailee kauden aikana seuraamassa joukkueenne harjoituksia ja otteluita. Hän osallistuu tarvittaessa harjoituksiin. Ennen kaikkea kuitenkin Tutorin tehtävänä on keskustella joukkueen valmentajan / valmentajien kanssa kaikkeen mikä liittyy valmentamiseen ja ohjaamisen. Tutorin tehtävä on edesauttaa valmentamisen ja ohjaamisen vahvistamista ja kehittymistä.

http://www.fortumtutor.fi/

http://www.kuukaudenkikat.fi/

http://www.suunnittelentreeneja.fi/NuoriSuomi/Etusivut/suunnittelentreeneja/

14.02.2011

Fortum Tutorit mm.AZ Alkmaarin koulutuksessa

Suomen Palloliitto ja Fortum aloittivat vuonna 2009 valtakunnallisen Fortum Tutor -ohjelman, jonka tavoitteena on kehittää lasten jalkapallovalmennusta. Kolmas kausi ohjelmasta saatiin vauhdilla käyntiin viikonloppuna Espoossa.

 - Tarjolla oli monipuolinen koulutuspaketti, jonka tavoitteena on viedä Palloliiton strategisia tavoitteita suoraan kentälle.

- AZ Alkmaarin Caspar Dekker ja Marijn Beuker pitävät käytännön harjoituksen malliryhmälle ja luennoivat AZ Alkmaarin valmennuslinjasta ja painottivat sitä, että on oltava selkeä viesti ja ajatus siitä, millaista jalkapalloilua halutaan pelata. Toinen puoli asiassa on se, että tarvitaan positiivisuutta ja kannustusta valmennustyylin kautta.

 

- Naisten maajoukkuepelaaja Anne Mäkinen kertoi oman tarinansa siitä kuinka hänellä oli kova sisäinen halu pelata ja menestyä ja hän oli jo pienenä hyvin päämäärätetoinen. Silti hän muistaa edelleen kuinka 7-vuotiaana pikkutyttönä valmentaja oli sanonut uskovansa, että Anne joskus pelaa maajoukkueessa.

- Valmennuskulttuurin kautta juuri tällä tavalla tuetaan itsetunnon kasvua.

 

Perheet mukaan

 

Toinen tärkeä osio tapahtumaa liittyi yksilövalmentamiseen ja perheiden ottamiseen tiiviisti mukaan toimintaan. Ollaan luomassa uutta toimintamallia, jossa vanhemmat auttavat entistä enemmän valmentajia ja joukkueenjohtajia.

Kolmanneksi viikonloppu tarjosi tutoreille hyviä käytännön vinkkejä, josta hyvänä esimerkkinä oli multipaini, joka osoitti konkreettisesti kuinka muiden lajien osaamista voidaan hyödyntää myös jalkapallovalmennuksessa.  Lisäksi Erkka V. Lehtola antoi omassa puheenvuorossaan hyviä vinkkejä lasten jalkapallotoiminnan sisältöön

 

 

GrIFK:n Fortum Tutor on Arto Tuohisto-Kokko.

 

http://www.palloliitto.fi/viestinta/?num=183076

 

http://www.fortumtutor.fi/

 

Fortum Tutor-tietoutta GrIFK valmentajille TÄSTÄ 

29.03.2011