1990-luku

Tiukassa taloustilanteessa Jari Maisonlahti palkattiin pelaajavalmentajaksi veljensä Jyrkin tilalle kaudeksi 1990. Tämä ei osoittautunut onnistuneeksi ratkaisuksi ja kun vielä kaavaillut vahvistukset (Risto Kuitunen, Tony Elomaa ja Kari Laakkonen) eivät täyttäneet odotuksia niin kylmät kävi. Joukkue sai Jari Vanhalan 14 maalista huolimatta kasaan vain 12 pistettä ja paluu kakkoseen oli tosiasia.

Vanhalan maalit herättivät kuitenkin ansaittua huomiota ja hän siirtyikin pikaisesti Pietarsaaren Jaron liigajoukkueeseen. Myös avainpelaajiin kuulunut Robba Wahlstedt jätti seuran kauden jälkeen siirtyäkseen Ekenäs IF:n riveihin. Paikattavaa siis jäi.

Kauden 1991 uusi pelaajavalmentaja Arto Keisalo sai apurikseen Kalle Lindholmin.

Pelaajamateriaali osoittautui kuitenkin auttamattoman kapeaksi. Umpisurkean kauden pelasti kuitenkin Jari Vanhalan korvaajaksi Gnistanista hankittu Markus Oedewald joka 10 maalillaan piti Granin viimeisen säilyjän paikalla loppuun asti. Valitettavasti vain kausi jäi Oedewaldin ainoaksi seurassa.

Kausi 1991 oli Team Granille kohtalokas kun 10 vuotta kestänyt kausi kolmosessa loppui putoamiseen.

Tiukka talous vaivasi edelleen Grania ja Kalle Lindholmin valmentama vuoden 1992 lähes täysin uudistunut joukkue oli mahdottoman tehtävän edessä. Juniorityö ei enää tuottanut kovan luokan edustusjoukkuepelaajia ja kun vielä noin tusinasta uudesta pelaajasta vain Tommi Lingman osoittoitaui selkeäksi vahvistukseksi oli putoaminen selvällä erolla jo aikaisessa vaiheessa selviö. Myös brittihankinta Wayne Hanniganiin käytetyt rahat menivät hukkaan. 66 päästettyä maalia kertoi myös että joukkueessa ei ollut kaikki kohdallaan. Siis pitkästä aikaa kolmoseen!

Uuden puheenjohtajan, Jorma Halosen, johdolla lähdettiin saneeraamaan sekä taloutta että edustusjoukkueen toimintaa. Heimo Lajunen tuli valmentajaksi ja vuoden 1993 joukkueessa oli taas Granin omiakin kasvatteja kahdeksan.

Säästöbudjetilla toiminut joukkue säilyi kevyesti kolmosessa kuten myös Timo Nousiaisen valmentama joukkue 1994.

 

Edessä vas.: Richard Wahlstedt, Janne Parhiala, Niklas Söderlund, Timo Nousiainen, Niko Karvosenoja, Kaj Björklund, Jari Laitinen.
Keskirivi vas.: Kimmo Kauppi, Jaakko Nevanlinna, Jarmo Korhonen, Tuomo Lehtovaara, Tomas Estlander, Tomi Hakulinen, Kari Kuusela.
Takarivi vas.: Lassi Ropponen, Tero Linnamaa, Jarmo Jokio, Juha Kupulisoja, Peter Holmqvist, Perttu Koutokangas, Cristian Cifuentes.

Nouska tunsi Espoon jalkapallopiirit läpikotaisin ja saikin suhteillaan joukkuetta asteittain vahvistettua siten että jo vuonna 1995 oltiin valmiina nousemaan kakkoseen joukkueella jossa esiintyi John Gymerin, Jyrki Seppälän ja Harri Laaksosen tasoisia pelimiehiä. Valitettavasti vain omien junioreiden osuus edustusjoukkueessa oli taas hiipunut 15% tasolle.

Lähtökohdat kauteen 1996 olivat mahdollisimman huonot. Palloliitto sijoitti Granin kakkosen länsilohkoon mikä tarkoitti jatkuvia pitkiä pelimatkoja pohjanmaalle, länsirannikolle ja Tampereen suunnalle. Kun joukkuen talous jo ennestään oli heikko ei vahvistuksiin siten juuri rahaa jäänyt. Tämä jätti muuten hyvää työtä tehneen Timo Nousiaisen mahdottoman tehtävän eteen. Joukkue jäi lohkossaan viimeiseksi saatuaan kasaan vain neljä voittoa.

Putoamisen jälkeen pelaajakato oli totaalinen ja seuran johto ilmoittikin helmikuussa 1997 että edustusjoukkueen toiminta loppuu toistaiseksi.

Pientä lohtua seuran kauteen toivat 84-syntyneet D-juniorit jotka etenivät aina finaaliin asti arvostetussa Helsinki Cup-turnauksessa. Finaalin joukkue kuitenkin hävisi sateisella Olympia-stadionilla HJK:lle selvin numeroin.

Team Grani jatkoi kuitenkin toimintaansa hyvällä menestyksellä IV divisioonassa ja onnistui jopa kaudella 1998 nousemaan kolmoseen. Kolmosen paikasta kuitenkin luovuttiin joukkueen korkeaan keski-ikään vedoten. Kun joukkue myös kaudella 1999 oli nousemassa heräsi Kauniaisissa keskustelua GrIFK:n edustusjoukkueen paluusta. Team Grani suostui luovuttamaan sarjapaikkansa (ja pelaajansa) IFK:lle joka pystyi lähtemään taloudellisesti puhtaalta pöydältä hakemaan nousua takaisin kakkoseen.

Team Grani vuorostaan lähti hakemaan uutta nousua kuudennesta divisioonasta.