Apuvalmentaja Ari Asukan ajatuksia joukkueesta ja Ykkösestä

21.4.2016

Ari Asukka on kokenut valmentaja, joka valmensi Käpylän Palloa Ykkösessä 2008, jolloin sekä KäPa että Grani tippuivat Kakkoseen. Vuonna 2010 Asukka valmensi Rami Luomanpään kanssa Ykköseen noussutta FC Espoota saavuttaen nousijajoukkueelle hienon kuudennen sijan.

Miten päädyit Graniin valmentajaksi?

"Mietittiin Ramin kanssa, mitä jos laitettaisiin Espoo-vuosi uusiksi. Siinä oli lähtötilanne sama: Espoo oli noussut, pelaajille ei maksettu, joukkue oli hyvä. Se kausi päättyi hyvin, kuudenneksi. Hieno vuosi kaikin tavoin."

Miten olet päässyt joukkueeseen sisään?

"Harvinaisen täyspäinen joukkue. Ottanut tosi hienosti vastaan. Osa pelaajista on tuttuja FC Espoo -ajoilta ja osa vuosien varrelta. Osasta tiedän nimen, mutta en juuri muuta. Kun vastuuvalmentaja on hyvä tuttu, mikäs sen mukavampaa."

Miten Grani eroaa aikaisemmin valmentamistasi joukkueista?

"Tämä joukkue on harvinaisen taitava. Minulla ei ole ollut taidoiltaan näin hyvää joukkuetta ikinä. Näkee, että pelaajat ovat pelanneet korkeammilla sarjatasoilla ja osa kauan yhdessä ja tuntevat toisensa. Taktisestikin parempi kuin mitä minulla on ollut aikaisemmin. Siitä tietysti iso kiitos Ramille."

Miten vertailisit vuosien 2008 ja 2016 Ykköstä?

"Vähemmän jengejä ja pelataan kolme kierrosta. Tehdään kaikki pitkät pelimatkat kahteen kertaan. Olemme Pietarsaaressa, Oulussa ja Kokkolassa kaksi kertaa. Siellä päässä varmaan ajatellaan, että nousijajengi, tostahan tulee helpot kuusi pinnaa. Näinhän se ei tule menemään."

"Ensimmäinen kierros opetellaan vastustajia puolin ja toisin ja yritetään raapia paljon pisteitä. Sitten onkin yllätysmomentti mennyt."

"Oma joukkue (KäPa) oli vuoden 2008 Ykkösessä Kakkosen joukkue. Nyt on erilaiset lähtökohdat. Meidät (Grani) on tuomittu etukäteen putoamaan, mutta olen täysin eri mieltä. Niin hyvä Ykkönen ei ole, etteikö tällä jengillä taisteltaisi voitosta kenen tahansa kanssa. Varmaan huonona päivänä hävitään kenelle vaan, mutta toisaalta hyvänä päivänä voidaan voittaa kenet vaan. Uskoisin, että tasaista tulee."

Hyvä joukkuehenki vahvuutena

"Kaikki ovat tulleet joukkueeseen omasta tahdosta, ketään ei ole tarvinnut houkutella. Rami sanoi hyvin, että kun ulkona treenataan, sinne ei tule ketään olosuhteiden vuoksi. Ne tosiaan haluavat tulla, jotka viitsivät tulla tänne pakkaseen treenaamaan. Se kertoo paljon siitä, että tulee varmaan olemaan hyvä joukkuehenki. Uskon, että sillä mennään loppupeleissä pitkälle."