Otteluraportti: EIF - GrIFK, 29.6.2014

29.6.2014

Lähes kahden viikon kesälomaan mahtui MM-kisahuumaa, juhannusta ja rentoutumista monessa muodossa, mutta lauantaina oli aika palata taistelemaan kakkosen sarjapisteistä. Lauantain ottelussa ei kyseessä olleet ihan mitkä tahansa sarjapisteet, vaan kyseessä kakkosen Etelälohkon kärkikamppailun kannalta kriittiset pisteet, kun GrIFK-ryhmän bussi suuntasi EIF:n vieraaksi kohti Tammisaarta. GrIFKsta poiketen EIF ei paljoa ole ehtinyt lomailemaan, vaan pelasi ottelun ennen juhannusta (18.6, 2-0 tappio Gnistanille) sekä heti juhannuksen jälkeen (23.6., voitto 4-2 SOVOsta). Kotijoukkueen pysäyttämättömältä vaikuttanut meno alkoi osoittaa yskähtelyn merkkejä, kun pisteitä menetettiin kotona 1-1 tasapelillä FC-Espoolle, sekä ennen juhannusta Gnistan-tappiossa. Voitto juhannuksen runtelemasta SOVOsta vältti kuitenkin totaalisen kriisin Tammisaaressa ja ero kasvoi yhden ottelun enemmän pelanneen EIF:n eduksi viiteen pisteeseen ennen lauantain ottelua. GrIFK lähti lomalle aurinkoisissa merkeissä pelillisesti, allaan viisi tappiotonta ottelua, joista saldona neljä voittoa ja yksi tasuri. Lähtökohdat otteluun olivat siis erittäin mielenkiintoiset.

Kokoonpanojen puolesta ottelurytmi oli vaatinut veronsa isäntien osalta, kun avauskokoonpanosta puuttui Niklas Roiha, sekä Calle Forström. Tärkeän avun kotijoukkueelle toi kuitenkin IFK-Marienhamnista apuun saatu Erik Lundberg, joka paikkasi Roihaa keskuspuolustuksessa. Vierailijat saivat tauon aikana positiivisia uutisia kokoonpanoon, kun pidempään poissa olleet Claudio Matrone ja Sami Salmi ehtivät toipumaan pelikuntoon. Lisäksi jo viime kaudella sarjan parhaimmistoon kuulunut Miraftabistanin Prinssi, Puja Mirfaftabi palasi Barcelonan-valloitukseltaan GrIFK-kokoonpanoon. Joukkueet lähtivät otteluun seuraavin kokoonpanoin:

GrIFK:

----Vuorinen----

Salmi-- Heiskanen -- Perera -- Kaasinen

Lindroos -- Törmänen -- Mikkonen-- Langhoff, D.

Britschgi -- Meyer (C)

Vaihdossa: Tuominen, Lindberg, Matrone (->46.min.), Lindeman,  S. Langhoff (->70.min.), Miraftabi (->69. min.), Wainikainen (->69. min.)

EIF:

Gerxhaliu

Astrada

Ekström -- Timoska -- Mondino -- Sevon

Moura-- Tabe -- Lundberg-- Estlander

----Forström----

Ottelu itsessään tarjosi kaikkea, mitä kärkikamppailun kuuluukin. Kyttäilystä ja varovaisuudesta ei ollut tietoakaan, ja ottelun suunta määritettiin jo alkuminuuteilla.  Katsomossa Eklöven -faniryhmä kannusti kotijoukkuetta ansiokkaasti alkuminuuteilta asti ja latausta otteluun riitti niin sarjataulukon, kuin kauden aiemmankin kohtaamisen puolesta yltä kyllin.

GrIFK alotti ottelun terävämmin, kun hiljalleen lämpenevä Petter Meyer osui jo viiden minuutin pelin jälkeen EIF-puolustuksen heikon purun seurauksena. 0-1 maalin jälkeen ote siirtyi kuitenkin vahvemmin isännille ja vierailijoiden lataus näytti jääneen osittain vielä lomamoodiin. Lomamoodi kostautui ensimmäisen puoliajan lopulla, kun EIF iski kahdesti kolmen minuutin sisään. 37 minuutin pelin jälkeen vahvaa kautta pelaava Zacharias Engström jatkoi pallon takatolpalta sisään Astradan keskityksestä. Tästä kolme minuuttia myöhemmin IFK-laina Lundberg hyödynsi GrIFK:n heikon vartioinnin ja puski tilanteen 2-1:een viisi minuuttia ennen puoliaikaa.

Tauolla GrIFK teki yhden vaihdon, kun loukkaantumisista toipunut Claudio Matrone korvasi Tuba Lindroosin oikealla laidalla. Toisen puoliajan asetelmana oli EIF:n siirtyminen turvaamaan johtoaan, vierailijoiden ollessa pakotettuja nostamaan aktiivisuuttaan ja ottamaan riskejä. Rami Luomanpään taukopuheet saivat vierailijat lomilta takaisin ja toisella puoliajalla kentällä nähtiin huomattavasti aktiivisempi Grani-ryhmä. Ottelun panos ja GrIFK:n tavoitteet kävivät selväksi noin 65 minuutin kohdalla, kun 2-1 tilanteessa päävalmentaja Luomanpää valmistautui tekemään tuplavaihdon. Kentälle olivat tulossa Wainikainen ja Miraftabi, kaksi selkeästi hyökkäävää pelaajaa. ”Avustava, seuraavasta” -huuto oli jo ilmoilla, kun Petter Meyer väläytti kalamiehen vainuansa. Petsku näki silmäkulmasta apajan saadessaan pallon puolessa kentässä ja laittoi puolihuolimattoman volleyn yläriman alle n. 50 metristä yli EIF-vahti Forsströmin. Upea maali ja peli tasoihin, 2-2! Tässä kohdassa ottelun panos kävi selväksi, kun tilanteen tasoittumisesta huolimatta GrIFK:n vaihto toteutettiin suunnitellusti. Pois keskikentältä Mikkonen ja kärjestä Britschgi. Tasapeliin ei siis tyydyttäisi, vaan tavoitteena voitto ja sarjakärki!

Rohkea vaihto uhkasi kostautua. Vaihdosta sisään tullut Robert Lindqvist eteni 77. minuutin kohdalla kohti Granin boksia ja napakka laukaus löysi tiensä alanurkkaan. Peli 3-2, kun aikaa jäljellä alle vartti. Maalin jälkeen oli jälleen GrIFK:n vuoro painaa peli EIF-päätyyn ja etenkin Wane Wainikainen aiheutti hankaluuksia toistuvasti EIF-puolustukselle. Vain pari minuuttia EIF:n johtomaalin jälkeen Wane eteni kohti boksia harhauttaen matkalla parikin puolustajaa. Lopulta Wane revittiin kumoon boksin sisässä ja tuomarilla ei muuta vaihtoehtoa kuin viheltää pallo pilkulle. Pallon taakse kovassa vireessä oleva Dee Langhoff ja pallo varmasti verkkoon, 3-3!

Draaman kaari ei ollut vielä täydellinen, sillä 85. minuutin kohdalla Joni Kaasisen ulosajo toi otteluun vielä yhden lisävivahteen. Jälkipelin seurauksena ilmeisimmin tullut punainen kortti siirsi painopisteen väkisinkin GrIFK-maalille, mutta takaiskuilta selvittiin urhoollisen taistelun jälkeen.

Lopputulokseksi jäi voimaan 3-3, minkä voidaan sanoa olevan varsin oikeutettu lopputulos äärimmäisen viihdyttävälle ja tapahtumarikkaalle ottelulle. EIF:llä on yhden ottelun enemmän pelanneena edelleen viiden pisteen kaula ja loppukaudesta on lupa odottaa äärimmäisen mielenkiintoista. Tästä se kausi vasta alkaa toden teolla!

GrIFK-tähdet:

* Janne Törmänen. Jälleen tasaisen laadukasta suorittamista tapahtumien keskipisteessä.

** Dani Langhoff. Jatkaa siitä mihin ennen taukoa jäi. Luo ja viimeistelee tilanteita liukuhihnalta.

*** Petter Meyer. Toinen kahden maalin ottelu putkeen, toinen maali kauden komeimpia. Johtaa edestä esimerkillä.