Raportti: Gnistan - GrIFK 1-1

17.8.2019

GrIFK kohtasi sarjaa ylivoimaisesti johtavan Gnistanin legendaarisella Oulunkylän tekonurmella. Vihreävalkoiset olivat tehneet kokoonpanoonsa kaksi muutosta KäPa-voitosta. Maalissa pelasi Kimi Lindeman, joka oli pelannut edellisen kerran Ilvestä vastaan 13.7. Ilves-ottelu on Granin viimeisin tappio. Sen jälkeen joukkue oli pelannut neljä peliä putkeen ilman tappiota. Toinen muutos oli David Nymanin peluuttaminen topparina. Joonas Ilomäki oli pelikiellossa, joten puolustuslinjaa piti muokata. Hyvin topparina pelannut Joni Kaasinen siirtyi laitapakiksi.

Vieraat aloittivat ottelun tuttuun tapaan pirteästi. Pallo ja pelaajat liikkuivat ja syötöt osuivat omille. Ensimmäinen kymppi olikin Granin hallintaa. 11. minuutilla Lassi Luoto syötti kevyesti oman boksin ulkopuolella Lindemanille. Gnistanin Benjamin Thurling ehti väliin, mutta "Lipe" tuli hyvin vastaan maaliltaan, ja takaiskulta vältyttiin. Toinen Gnistanin vaarallinen tilanne nähtiin 25. minuutilla läpiajon muodossa, mutta jälleen Lipe tuli vastaan, ja tilanne päätyi kulmapotkuksi. 

35. minuutilla Gnistanin toppari Cherif Ndiaye syötti pallon kevysti poikittain boksin ulkopuolella. Petter Meyer nappasi pallon ja eteni hiukan maalia kohti. Laukaus kuitenkin epäonnistui, ja maalivahti Aatu Hakalan oli helppo torjua maalintekoyritys. 

41. minuutilla Aleksander AKbarin vapaapotku noin 20 metristä ei jäänyt Lipen näppeihin vaan päätyi kulmaksi. Ensimmäinen puoliaika oli tasainen, ja molemmilla joukkueilla oli paikkansa. Grani hallitsi alkua, mutta puolen tunnin paikkeilla Gnistanin avausmaali roikkui ilmassa. 

51. minuutilla pallo pyöri Granin boksissa ja löytyi lopulta hyväksytysti Granin maalista, vaikka osuikin Gnistan-pelaajan käteen. Vieraiden protestointi ei auttanut, vaan tuloksena oli Gnistanin johtoasema ja Lindemanille keltainen kortti.

Grani vaihtoi 64. minuutilla Langhoffin veljekset laidoista pois, ja tilalle saatiin tuoreita jalkoja Niko Pulkkisen ja KäPa-ottelussa maalin tehneen Vili Nyströmin myötä. Pari minuuttia myöhemmin Jonas Britschgi taisteli pallon itselleen ja sai laukauksen maalia kohtia. Pallo kimposi tolpasta kentälle. Heti perään Nyström heitti pitkän sivurajaheiton Gnistanin maalille. Ogelilaiset saivat tilanteesta vastahyökkäyksen, jonka Lipe torjui jalallaan tultuaan jälleen hyvin vastaan maaliltaan. 

Noin 80 peliminuutin kohdalla Gnistanin kannattajien keskuudessa kuultiin sanottavan "Älä mainitse vuotta 2013". Suurella todennäköisyydellä tällä viitattiin vuoden 2013 legendaariseen Gnistan-GrIFK-otteluun, jonka Granissa silloin pelannut Faton Seferi tasoitti 96. minuutilla "once in a lifetime" -laukauksellaan. Kyseinen ottelu oli muutenkin varsin tapahtumarikas. Gnistanin uskollisten kannattajien kauhuksi vieraiden tasoitus kuitenkin nähtiin 86. minuutilla. Joni Kaasinen sai pallon Gnistanin hyökkäyksen seurauksena ja käynnisti vastahyökkäyksen. Kaasinen kuljetti palloa ylöspäin Granin kenttäpuoliskolla, ja katsomossa toivottiin, että Kaasinen antaisi murtavan syötön. Aivan kuin Kaasinen olisi lukenut tämän ajatuksen, sillä hän antoi loistavan pystypallon Gnistanin linjan taakse. Petter Meyer ehti palloon ja tuikkasi yhdellä kosketuksella Granin tasoituksen.

Ottelun lopussa Grani sai vielä vaparin hyvästä paikasta, ja pallo saatiin jo lähelle maalia. Ottelu päättyi kuitenkin tasatulokseen, joka oli oikeutettu lopputulos. Muuan pitkän linjan granivaikuttaja ei ollut "budjetoinut pisteitä Ogelista", mutta yksi saatiin, ja se on loistava tulos. GrIFK on pelannut nyt viisi peliä peräjälkeen ilman tappiota. Omiin on päästetty vain kolme maalia. Hyvät tulokset ovat nostaneet Granin kaksi pykälää putoamisviivan yläpuolelle. Varmaa kuitenkin on, että lauantaina EPS-KäPa-ottelun jälkeen Grani on yhden pykälän viivan yläpuolella. Näin ollen seuraavan kierroksen ottelu sunnuntaina 25.8. EPS:ää vastaan Kauniaisissa on todellinen kuuden pisteen ottelu. Gnistan-ottelun taistelevalla peli-ilmeellä lähtökohdat EPS-peliin ovat hyvät. Valmennuksella lieneekin positiivinen "onnelma" sen suhteen, keitä kuumia pelaajia peluutetaan.