Raportti: GrIFK - FC Jazz 2-1

31.7.2019

Sarjapaikastaan taistelevan kotijoukkueen kannalta asetelma otteluun porilaisia vastaan oli selvä: kolme pistettä olisi saatava, jotta matka viimeisellä säilyjän paikalla olevaan EPS:ään ei kasvaisi kohtuuttoman pitkäksi. Ennen ottelua EPS oli kuuden pisteen päässä yhden ottelun enemmän pelanneena. Vastaavasti sarjan tasaisessa keskikastissa majaileva Jazz tarvitsisi pisteitä, jottei putoamisviiva tulisi liian lähelle.

GrIFK oli tehnyt muutaman muutoksen avauskokoonpanoon edellisestä TamU-ottelusta. Petter Meyerin pelikiellon myötä kärkeen tarvittiin pelaaja Jonas Britschgin rinnalle. Kannattajien toivoma siirto tapahtui, kun Samu Langhoff siirtyi laidasta kärkeen. Tämän seurauksena Niko Pulkkinen sai avauspaikan laidasta. Puolustuksessa Joni Kaasinen vastasi topparipulaan ja siirtyi Niko Pereran pariksi. Täten Otto Pitkänen pääsi avaukseen vasemmaksi pakiksi.

Kotijoukkue lähti otteluun hyvin aktiivisesti, ja asenne oli todellakin kohdallaan. Peli-ilmeen ansiosta saatiin kulmapotkuja, ja Niko Perera teki "Elja Heiskaset" eli antoi useita pitkiä rajaheittoja porilaisten maalille. Jazz ei päässyt Granin kenttäpuoliskolle, mutta niin vain 10. peliminuutilla kotijoukkue menetti pallon boksin ulkopuolella, minkä seurauksena peliväline painettiin väkisin Toni Vuorisen vartioimaan maaliin. 

Vihreävalkoiset eivät lannistuneet takaiskusta, ja Forza Granikin lauloi "Vi har Dani och Samu." 15. peliminuutilla Samu kiitti kannustuksesta ja laukoi roikkupallon takanurkkaan. Tilanne lähti Pereran sivurajaheitosta, jonka Jazz-maalivahti Tuukka Nurmi sylki eteensä.

22. minuutilla Niko Pulkkista rikottiin boksin rajalla, mutta Samu Langhoffin vapari jäi Jazz-muuriin. 25. minuutilla Grani-puolustukselta lähti hiukan epäonnistunut purku, joka päätyi vieraille ja siten laukaukseen kohti alanurkkaa, mutta Vuorinen torjui pallon upeasti. 34. minuutilla Joni Kaasinen pysäytti käsillään kovassa vauhdissa olleen jazzpelaajan vasemmassa laidassa ja sai keltaisen. 36. minuutilla Lassi Luoto antoi hienon tsippisyötön boksiin Dani Langhoffille, jonka pusku meni maalin yli. 41. minuutilla Luoto antoi kulmapotkun, johon Joonas Ilomäki tuli päineen vauhdilla, mutta pallo meni jälleen yli maalin. Ensimmäinen puoliaika oli siis varsin tapahtumarikas ja siten viihdyttävä.

Toisen puoliajan 56. minuutilla sarjassa yhdeksän maalia tehnyt Jussi Aalto laukoi todella kovaa kohti Grani-maalin takaylänurkkaa. Vuorinen venyi kuitenkin huipputorjuntaan. 62. minuutilla Samu Langhoff teki maalin, joka tuomittiin paitsioksi. Samu itse ei ollut paitsiossa, mutta ilmeisesti Jonas Britschgi oli jäänyt maalivahdin ja pallon väliin. Kaan Kovanen vaihdettiin Dani Langhoffin tilalle 71. minuutilla, ja 76. minuutilla Kovanen otti oikeassa laidassa pallon hienosti haltuunsa ja pelasi tilanteen väkisin loppuun, minkä seurauksena Grani sai jälleen kulmapotkun. Tilanne kuvasi kotijoukkueen asennetta ja yrittämistä.

81. minuutilla lähti laukaus Granin boksissa. Joni Kaasinen pani jalkansa väliin, ja pallo kimposi ylärimaan. Heti perään Jazz sai vapaapotkun 17 metristä. Peliväline päätyi ylärimaan Vuorisen käsien kautta.

Ottelun ratkaisu nähtiin 90. peliminuutilla. Joonas Ilomäki antoi keskityksen, joka päätyi Jonas Britschgille. Britschgi siirsi pallon Samu Langhofille, joka sijoitti pallon takanurkkaan. Muutamaa minuuttia myöhemmin hyvin tuominnut erotuomari vihelsi ottelun päättyneeksi, ja kauden ensimmäinen kotivoitto oli tosiasia!

Toisin kuin edellisessä TamU-pelissä Grani piti palloa myös toisen puoliajan. Jazzilla oli paikkansa, ja maalitilanteiden valossa tasapeli tai jopa porilaisten voitto ei olisi ollut suuri vääryys. Vastaavasti pallonhallinnan ja aktiivisuuden näkökulmasta kotijoukkueen voitto oli ansaittu. Toki Toni Vuorisen huipputorjunnoilla oli keskeinen merkitys voiton saamisessa. Saatujen kolmen pisteen myötä ero EPS:ään on kolme pistettä. Matkan kuromista yritetään seuraavan kerran jo ensi lauantaina Rauman Pallo-Iirojen vieraana. Joukkueiden edellinen kohtaaminen päättyi tasapeliin Kauniaisissa toukokuun lopussa. Mainittakoon, että Käpylän pallo hävisi kierroksen ottelunsa Ilvekselle 4-0, joten käpyläläisetkään eivät ole kuin viiden pisteen päässä kauniaislaisista.