Fortum tutorit mm.AZ Alkmaarin koulutuksessa

27.3.2011


 

Suomen Palloliitto ja Fortum aloittivat vuonna 2009 valtakunnallisen Fortum Tutor -ohjelman, jonka tavoitteena on kehittää lasten jalkapallovalmennusta. Kolmas kausi ohjelmasta saatiin vauhdilla käyntiin viikonloppuna Espoossa.

 

Runsas osanotto

 

Perjantaina ja lauantaina Fortumin pääkonttorissa Espoon Keilaniemessä pidetty koulutus sisälsi niin luentoja kuin työpajojakin. Paikalla oli lähes 70 tutoria eli miltei kaikki olivat päässeet paikalle. Tarjolla oli monipuolinen koulutuspaketti, jonka tavoitteena on viedä Palloliiton strategisia tavoitteita suoraan kentälle.

 

Palloliiton huippujalkapallojohtaja Petri Jakonen nosti avauspuheenvuorossaan esille valmennuskulttuurin ja ennen kaikkea sen, että pelaajia tulee rohkaista valmennuksessa ja saada tätä kautta enemmän luovia ratkaisuja kentälle.

 

Yksi mielenkiintoisista aiheista oli käsillä lauantaiaamuna, kun AZ Alkmaarin organisaatioon kuuluvat Caspar Dekker ja Marijn Beuker pitävät käytännön harjoituksen malliryhmälle. Harjoituksen jälkeen Dekker ja Beuker luennoivat AZ Alkmaarin valmennuslinjasta ja painottivat sitä, että on oltava selkeä viesti ja ajatus siitä, millaista jalkapalloilua halutaan pelata. Toinen puoli asiassa on se, että tarvitaan positiivisuutta ja kannustusta valmennustyylin kautta.

 

AZ:n toiminnasta saatiin hyvä esimerkki myös lajiprosessin kannalta tärkeälle kokonaisvaltaisuudelle ja vuorovaikutukselle. Tähän saatiinkin hyvin eväitä kaksipäiväisessä tapahtumassa.

- Sen merkitys on todella tärkeä. Hyvä esimerkki saatiin Anne Mäkiseltä, joka kertoi oman tarinansa siitä kuinka hänellä oli kova sisäinen halu pelata ja menestyä ja hän oli jo pienenä hyvin päämäärätetoinen. Silti hän muistaa edelleen kuinka 7-vuotiaana pikkutyttönä valmentaja oli sanonut uskovansa, että Anne joskus pelaa maajoukkueessa, Palloliiton nuorisopäällikkö Marko Viitanen kertoo.

- Valmennuskulttuurin kautta juuri tällä tavalla tuetaan itsetunnon kasvua.

 

Perheet mukaan

 

Toinen tärkeä osio tapahtumaa liittyi yksilövalmentamiseen ja perheiden ottamiseen tiiviisti mukaan toimintaan. Ollaan luomassa uutta toimintamallia, jossa vanhemmat auttavat entistä enemmän valmentajia ja joukkueenjohtajia.

Kolmanneksi viikonloppu tarjosi tutoreille hyviä käytännön vinkkejä, josta hyvänä esimerkkinä oli multipaini, joka osoitti konkreettisesti kuinka muiden lajien osaamista voidaan hyödyntää myös jalkapallovalmennuksessa.

- Lisäksi Erkka V. Lehtola antoi omassa puheenvuorossaan hyviä vinkkejä lasten jalkapallotoiminnan sisältöön, Viitanen toteaa.

- Kaiken kaikkiaan meillä on älyttömän hieno ryhmä koossa tässä ohjelmassa ja Fortum vahvasti mukana jatkossakin, Viitanen kiittelee.

 

Lisää tapahtumasta Huuhkaja-tv:ssä alkuviikolla.


 
 
 
© 2011 Suomen Palloliitto
Sporttisaitti   |    Tulostettava versio